Laatste piloot van "Dam Busters" uit Tweede Wereldoorlog overleden

In Nieuw-Zeeland is de laatste nog levende piloot van de legendarische "Dam Busters" overleden. Les Munro was één van die busters die in mei 1943 met speciale stuiterbommen belangrijke dammen in Duitsland gingen bombarderen. De Nieuw-Zeelander werd 96 jaar oud.

"Operatie Chastise" was een huzarenstukje van de Britse luchtmacht (RAF) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maandenlang waren piloten en crewleden voorbereid om vier grote dammen in het Ruhrgebied te beschadigen, het hartje van de Duitse oorlogsindustrie.

Voor de operatie was een speciale stuiterbom ontwikkeld die over het wateroppervlak kon stuiteren en zo een gat in de wand van de dammen kon slaan. Daarvoor moesten de gevechtsvliegtuigen wel laag over het water scheren (zie animatie).

Op 16 mei 1943 was het zover: 133 RAF-leden - onder wie piloot Les Munro - begonnen aan een van de meest opmerkelijke luchtmachtoperaties uit de geschiedenis. Munro kreeg de opdracht om de Sorpedam aan te vallen, maar zijn Lancaster-vliegtuig werd geraakt door het Duitse luchtafweergeschut. Hij kon zijn bom niet succesvol droppen, tot zijn grote ontgoocheling.

De missie was uiteindelijk wel een succes, ondanks de zware verliezen: slechts 77 leden van de missie keerden levend terug, onder wie Les Munro zelf, die in zijn gehavende vliegtuig toch nog veilig kon terugkeren.

"Een merkwaardige man die een merkwaardige leven leidde"

Na Operatie Chastise bleef Les Munro piloot. Hij voerde nog heel wat belangrijke missies uit voor de Britse luchtmacht. Tot op 95-jarige leeftijd kroop hij achter de stuurknuppel. Hij had ook nooit schrik voor gevaarlijke missies. "Ik vertrok met één gedachte: als ik het loodje moet leggen, dan zij het zo", vertrouwde de man ooit toe aan de BBC in een interview.

Eerder dit jaar veilde Les Munro nog zijn medailles voor ruim 106.000 euro ten bate van een monument voor de 55.573 leden van de RAF Bomber Command die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

Les Munro overleed in een ziekenhuis in zijn thuisland Nieuw-Zeeland op 96-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartproblemen. "Ik ben erg triest om de dood van Les Munro te vernemen", laat de Nieuw-Zeelandse premier weten. "Ons land is een merkwaardige man met een merkwaardig leven verloren."

Les Munro was de laatste nog levende piloot van de Dam Busters, momenteel zijn enkel nog twee crewleden van toen in leven.

Bekijk hier een documentaire over de "Dam Busters"