Mensen in Alphen mogen nog niet naar huis

In de Nederlandse stad Alphen aan de Rijn waar gisteren twee grote hijskranen zijn omgevallen, is de omgeving van het ongeluk nog altijd niet veilig. Er is zelfs nog een extra woning ontruimd. Het risico op een ongeluk is vorig jaar wel gemeld in een veiligheidsrapport voor de gemeente.

Om vier uur vanmiddag was er in Alphen aan de Rijn een persconferentie van het gemeentebestuur, het openbaar ministerie en ook de betrokken bedrijven lieten er hun licht schijnen.

Burgemeester Liesbeth Spies (foto) van Alphen aan de Rijn had alvast weinig opbeurend nieuws. De veiligheidssituatie in de omgeving is nog steeds niet onder controle en daarom kunnen de geëvacueerde mensen nog niet naar huis. Er is zelfs nog een extra woning ontruimd.

Over het ongeluk zelf wou Spies niet veel kwijt, behalve dat het onderzoek nog maanden zal duren. In afwachting wou ze over de oorzaken niet speculeren.

Ze was wel erg geïrriteerd toen een journalist het had over een veiligheidsrapport van begin vorig jaar. Dat zou volgens de openbare omroep NOS besteld zijn op last van de gemeente en daarin hadden experten gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's, onder meer voor vallende voorwerpen of het omvallen van kranen.

Het rapport suggereerde ook mogelijke oplossingen: het stabiliseren van de ondergrond en het vrijmaken van het valbereik door bijvoorbeeld een weg af te sluiten, maar die twee dingen zijn niet gebeurd. De drie mensen die verdacht worden van verantwoordelijkheid, hebben zich intussen bij de politie gemeld, maar zijn niet langer verdacht omdat er geen gewonden of slachtoffers zijn gevallen.

Aannemer belooft voldoende schadevergoeding

Het aannemerbedrijf Mourik dat de werken in Alphen aan de Rijn uitvoerde, heeft intussen schadevergoeding belooft aan mensen die schade hebben geleden.

De mensen die vanavond nog niet naar huis kunnen, krijgen volgens het bedrijf een vergoeding van 2.000 euro per woning. Dat wordt 5.000 euro voor ondernemers die hun zaak niet kunnen voeren.

Het bedrijf maakt zich overigens sterk dat het voldoende verzekerd is voor dergelijke ongelukken.