Pakistan voert weer omstreden executie uit

Pakistan heeft dan toch Shafqat Hussain terechtgesteld, ondanks kritiek van de internationale gemeenschap. De man was als tiener tot de doodstraf veroordeeld, maar volgens critici verliep zijn proces niet zoals het hoort. Zijn executie was na de mondiale aandacht al verschillende keren uitgesteld.

Nu is hij toch terechtgesteld: hij kreeg de strop in de gevangenis van Karachi, waar hij al acht jaar was opgesloten. Hussain werd in 2004 veroordeeld voor de moord op een kind. Maar volgens zijn advocaten was hij onschuldig. Ze beweren ook dat hij slechts 14 jaar was op het moment van zijn veroordeling. Mensenrechtenorganisaties menen dan weer dat Hussain bekend heeft na folteringen.

Maar de Pakistaanse autoriteiten hebben die beweringen altijd van de hand gewezen. Het land is na de zware aanval van de taliban op een school in Peshawar eind vorig jaar, weer massaal de doodstraf aan het toepassen. Het kreeg hiervoor al veel kritiek van de Europese Unie en van de Verenigde Naties. Meer dan 8.000 gedetineerden zitten er in de dodencel.