Ruim 30 gewonden bij brand in voormalige bunker in Hamburg

In de Duitse stad Hamburg zijn meer dan 30 mensen gewond geraakt bij een brand in een bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Toen de brandweer het vuur probeerde te blussen, was er een explosie. Zeker elf mensen - onder wie acht brandweerlieden - raakten zwaargewond.

De bovengrondse bunker staat in de Rothenburgsort-woonwijk in Hamburg. De brand brak er vanmorgen vroeg iets na vier uur uit in de timmerwerkplaats die zich in de bunker bevindt. Toen de brandweer ter plaatse kwam, waren de hele straat en woonwijk al gevuld met rook.

Bij de bluswerken was er plots een explosie. "De drukgolf was zo sterk dat fietsen en ander materiaal in de lucht werden geworpen", aldus de woordvoerder van de brandweer. Waarom het tot een ontploffing kwam, is nog niet duidelijk. Wel is geweten dat er in het gebouw rond de 100 vaten met etherische olie liggen opgeslagen.

In totaal raakten zeker elf mensen zwaargewond, onder wie acht brandweerlieden. Nog eens 15 mensen werden met rookvergiftigingsverschijnselen ter plaatse verzorgd en een andere brandweerman liep verwondingen van andere aard op. 19 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Door de sterke rookontwikkeling hebben de reddingsdiensten de omliggende gebouwen moeten evacueren. Zo'n 60 mensen werden in veiligheid gebracht.