Was Britse ex-premier betrokken bij kindermishandeling?

Wordt Edward Heath de zoveelste bekende Brit wiens naam wordt besmeurd door onfrisse schandalen uit het verleden? Tegen de voormalige conservatieve premier lopen drie onderzoeken wegens misbruik van kinderen. Heath overleed in 2005, maar een vorig onderzoek zou niet ernstig zijn gevoerd.

De Independent Police Complaints Commission (IPCC), een soort Brits comité P, gaat onder meer na of de politie van het graafschap Wiltshire in de jaren 90 wel ernstig onderzoek heeft gevoerd na klachten in de jaren 90.

In de affaire wordt de naam genoemd van een vrouw die een prostitutiehuis openhield waar Heath klant zou zijn geweest. De vrouw heeft eerder al zes jaar cel gekregen omdat ze kinderen van minder dan 13 jaar oud aan haar klanten had bezorgd.

Labour-parlementslid Tom Watson zegt dat hij informatie over de twee zaken van kindermisbruik aan de politie heeft doorgespeeld. Ook bij deze affaires is de naam van Heath genoemd.

Edward Heath was partijleider van de conservatieven, en van 1970 tot 1974 premier. Onder zijn leiding kwam Groot-Brittannië bij de Europese Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie. In 1975 moest hij de fakkel doorgeven aan Margaret Thatcher, toen zij tot partijleider werd verkozen.

Heath zou niet de eerste bekende Brit zijn die in opspraak komt in verband met seksschandalen waarbij minderjarigen zijn betrokken. Zo raakte in 2012 bekend dat de in 2011 overleden presentator Jimmy Savile een wel erg grote seksuele appetijt voor kinderen had. Politici en seksschandalen: het zijn woorden die in Groot-Brittannië wel vaker in één adem worden genoemd. Eind vorige maand nog kwam John Sewel, lid van het Hogerhuis, in opspraak toen bleek dat hij feestjes bouwde met cocaïne en prostituees.