"Als hij aan het filmpje begint, spring ik op mijn fiets"

"Eerlijk? Die enorme belangstelling hadden we nooit verwacht." Gunther De Belie en Ludwig De Meyer zijn stomverbaasd dat hun lipsync-filmpje van hun reis naar Schotland massaal wordt bekeken. "We doen dit al zeven jaar, maar blijkbaar maakt Schotland veel los bij de mensen", lacht het koppel.

Even terug naar de feiten: Gunther en Ludwig maken ieder jaar een lipsync-video van hun reis. Dit jaar werd dat Schotland. Op de tonen van "Highland" uit 1992 zien we hen minutenlang schitteren. "Normaal gezien doen we dit alleen voor familie en vrienden", zegt Gunther aan VRT Nieuws, "maar dat is nu toch wel iets anders uitgedraaid."

Na hun thuiskomst kregen ze plots telefoon uit Schotland. "De nieuwssite Scotland Now had ons filmpje gezien en ze vroegen of ze het mochten gebruiken." Die toestemming kregen de Schotten en sindsdien zijn de beelden al duizenden keer bekeken.

"Het is echt te zot voor woorden", zegt Gunther. "We doen dit nu al enkele jaren en dit is de eerste keer dat er zoveel reactie op komt." Hoe zijn de Schotten op dat filmpje uitgekomen? "We hebben het doorgestuurd naar de toeristische dienst in Schotland, dus misschien dat het zo zijn weg heeft gevonden naar de media daar", aldus Ludwig.

Meteen na thuiskomst ontfermt Gunther zich over de montage. "Als hij achter zijn computer gaat zitten, kruip ik op de fiets en ben ik weg", lacht Ludwig. Dankzij de tijdscodes op papier weet Gunther hoe hij aan zijn montage moet beginnen. "En na twee volle dagen werken was het Schotse filmpje klaar", zegt hij trots. 

Waar gaat de volgende reis naartoe?

Het koppel twijfelt er niet aan om de traditie voor te zetten, dus ook van hun volgende reis zullen ze een lipsync-filmpje maken. "We hebben nog niets geboekt, maar we zouden graag eens naar India of Noorwegen gaan", zegt het koppel.

En het nummer dat ze dan gaan gebruiken? "Dat weten we nog niet. Onze vrienden vragen ons dat ook altijd, maar daar hebben we nu echt nog geen idee van", besluiten ze. 

Mocht u er geen genoeg van krijgen: op dit YouTube-kanaal kunt u alle gemaakte filmpjes vinden. En onderaan nog eens de beelden van hun doorbraak, in Schotland.

lees ook