"Tax Liberation Day": nu nog 6 augustus, volgend jaar 18 juli?

Vanaf morgen, 6 augustus, begint een gemiddelde Belgische werknemer voor eigen rekening te werken, en betaalt hij dus niet langer belastingen. De Belgen zijn al voor het vijfde jaar op rij de laatste EU-burgers die hun "Tax Liberation Day" of fiscale bevrijdingsdag vieren. Ook vorig jaar viel die dag op 6 augustus. Maar er is wellicht beterschap: volgend jaar zou België zijn Tax Liberation Day kunnen vieren op 18 juli, wel nog goed voor het podium.

De cijfers komen van het Institut Economique Molinari (IEM) en auditbureau EY en zijn gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken.

België heft opnieuw de hoogste lasten op arbeid: een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen), aldus EY in woensdag in een persbericht.

Het "reële belastingtarief" (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 59,5 procent, terwijl het EU-gemiddelde 45,2 procent is. "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dat niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa", stelt co-auteur van de studie James Rogers (IEM).

Gaat de gele trui naar Frankrijk?

Volgens de onderzoekers zouden we door de taxshift en het tegenvallende debat over de hervormingen in Frankrijk volgend jaar niet meer op de laatste plaats eindigen: "Door de sociale bijdragen van werkgevers van 33 naar 25 procent te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen - maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen", zegt Rogers.

Volgens schattingen vindt onze Tax Liberation Day volgend jaar namelijk plaats op 18 juli, vóór Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (29 juli). Goed nieuws dus, maar beterschap op belastingvlak is maar één deel van het verhaal. Het leven kan intussen duurder worden. De Belgische voert onder meer hogere accijnzen in, elektriciteit wordt duurder en sommige uitkeringen dalen. Bovendien komt er nog een indexsprong aan.

De Tax Liberation Day-berekening gaat ervan uit dat je eerst je hele inkomen aan belastingen spendeert, tot je alle belastingen voor het hele jaar hebt afgelost. Vanaf dan is volgens die simulatie dus alles wat je verdient voor jezelf.