Aanslagen op Bardo Museum en strand in Sousse "sterk gelinkt"

De Britse politie zegt dat ze bewijzen heeft dat de aanslag op het Bardo Museum in de Tunesische hoofdstad Tunis in maart en de aanslag op het strand in Sousse van eind juni "sterk met elkaar gelinkt zijn". Bij de aanslagen kwamen tientallen toeristen om het leven.

Er wordt al langer een link gelegd tussen de aanslag op het Bardo en de aanslag in Sousse. De Tunesische student die 38 mensen op het strand doodschoot, zou namelijk eind vorig jaar een training hebben gevolgd in een kamp voor jihadstrijders in buurland Libië. Op dat ogenblik waren ook de twee schutters daar aanwezig die 22 toeristen vermoordden in het museum in Tunis.

Volgens de terrorismecel van de Britse politie, die ook een onderzoek voert naar de aanslagen, kunnen ze op basis van bewijsstukken nu effectief een sterke link leggen tussen de twee aanslagen. De politie wil niet meer informatie geven over het onderzoek, maar benadrukt dat het om "sterk" bewijs gaat.

In het Bardo Museum openden op 18 maart zeker twee terroristen het vuur op de bezoekers. 22 toeristen, onder wie ook een Belgische vrouw, kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep IS. Enkele maanden later - op 26 juni - pleegde een Tunesische student een aanslag op het strand in de populaire badplaats Sousse. Daarbij werden 38 toeristen - het merendeel Britten - gedood.

De Tunesische autoriteiten hebben tot nu al 150 verdachten gearresteerd voor de aanslag in Sousse. Bij het onderzoek krijgen ze daarvoor hulp van de Britse politie.