Amnesty International klaagt ontvoeringen in Libië aan

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dat het Internationaal Strafhof een onderzoek opent naar het grote aantal ontvoeringen in Libië. Human Rights Watch vraagt de Libische autoriteiten dan weer een onderzoek te openen naar de foltering van Saadi, een van de zonen van de vermoorde Libische oud-dictator.

Ontvoeringen door gewapende groeperingen zijn dagelijkse kost in Libië. In een rapport roept Amnesty International de gewapende groeperingen op te stoppen met de ontvoeringen. Meer dan 600 mensen zijn het afgelopen jaar verdwenen in Libië. Minstens 378 anderen blijven vermist.

Sinds de val van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 heerst chaos in Libië. Er zijn twee regeringen die elkaar met hun milities bekampen. "Wij hebben getuigenissen over mensen die gewoon hulpverlener zijn die worden ontvoerd", zegt Danielle Hennaert van Amnesty, "van mensen van wie vermoed wordt dat ze een verkeerde politieke voorkeur of geloofsovertuiging hebben. Al deze personen lopen een risico om te worden ontvoerd."

Vaak wordt er ook losgeld gevraagd. "Het is één van de strategieën die worden gebruikt", zegt Danielle Hennaert. "De Libiërs leven op het scherp van de snee. De wijdverspreide wetteloosheid en chaos worden versterkt door deze ontvoeringen. De gewapende groeperingen houden het land in een wurggreep."

Intussen zijn ook videobeelden opgedoken (zie onder) waarop te zien is dat Saadi al-Khaddafi, een van de zonen van Moe'ammar al-Khaddafi, in en gevangenis in Tripoli door bewakers wordt geslagen en mishandeld.

Saadi al-Khaddafi (foto) zit sinds vorig jaar in de gevangenis op verdenking van misdaden die hij pleegde onder de dictatuur van zijn vader. De openbaar aanklager van Tripoli zei al de zaak te zullen uitzoeken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vraagt dat de gevangenisbewakers worden geschorst die zich hebben misdragen.