Bewoners van meer dan 20 huizen in Alphen kunnen nog niet terug

Voor de tweede nacht op rij moet een aantal inwoners van Alphen aan den Rijn vanwege het kraanongeval elders slapen. Het zou aanvankelijk gaan om bewoners van ongeveer twintig huizen in het getroffen gebied, maar later op de avond bleek dat nog enkele woningen extra ontruimd moesten worden.

De reden voor de extra ontruimingen was dat het ponton van de kleinste omgevallen bouwkraan was gaan bewegen, waardoor het risico bestond dat de kraan in het water zou schuiven. Het is nog onduidelijk wanneer de mensen terug naar huis kunnen, bleek op een informatiebijeenkomst die de gemeente had belegd. Ongeveer 70 betrokkenen, zowel inwoners als ondernemers, kwamen daar op af.

Intussen groeit de kritiek. Meerdere experts zaten in de talkshow "Jinek" op de Nederlandse televisie. Een deskundige van de TU Delft vond het "onaanvaardbaar" dat tijdens het takelen van het brugdek niet preventief ontruimd was. Een ander noemde de uitvoering van het hijsen van de brug "belabberd", "amateuristisch" en "knullig".

Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn vindt het nog te vroeg om al conclusies te trekken. "Laten we ons tot de feiten beperken. Laten we leren van dingen die wellicht beter hadden gekund", zei ze. Op dit moment verwijt de burgemeester zichzelf niets met betrekking tot het ongeval. Ze wil dat de onderste steen boven komt, maar richt haar aandacht nu in eerste instantie op de getroffen inwoners.