Bozar steekt Henri Le Boeufzaal in een nieuw jasje

De Henri Le Boeufzaal in de Bozar ondergaat momenteel een metamorfose. De prestigieuze concertzaal wordt beter geïsoleerd om geluiden van buitenaf te weren en ook het orgel wordt gerenoveerd.

De Henri Le Boeufzaal is de wereldwijd vermaarde concertzaal waar het Nationaal Orkest van België speelt en waar ook jaarlijks de Koningin Elisabethwedstrijd plaatsvindt. Net als de rest van het gebouw dat de Bozar huisvest, is de zaal een ontwerp van architect Victor Horta.

Hoewel de akoestiek van de zaal volgens kenners ongeëvenaard is, heeft de Henri Le Boeufzaal af te rekenen met veel geluid van buitenaf dat de zaal binnendringt wegens een ondermaatse isolatie. De renovatie die nu is begonnen, moet onder meer dat probleem verhelpen.

"We vervangen alle deuren van de zaal, dat zijn er meer dan honderdtwintig, door deuren die een identiek uitzicht hebben, maar een veel betere akoestische isolatie hebben", zegt Sam Deknim van Bozar.

Ook het orgel wordt gerenoveerd. De voorbije dertig jaar staat het er ongebruikt bij, maar daarin komt binnenkort verandering. "De renovatie van het orgel zit in de laatste fase. Momenteel wordt het gestemd."

De Henri Le Boeufzaal krijgt ten slotte ook een nieuwe vloer en een nieuw plafond.