Britse extremistische prediker aangeklaagd wegens steun aan IS

De extremistische moslimprediker Anjem Choudary is in Groot-Brittannië aangeklaagd voor het oproepen tot steun aan Islamitische Staat (IS). Choudary, die bekendheid heeft verworven als spreekbuis voor het fundamentalistische gedachtegoed, wordt samen met een andere moslimextremist vervolgd op basis van de antiterrorismewet.

Choudary (48) en zijn medestander Mohammed Rahman (31) werden gearresteerd door de Britse politie in september vorig jaar. Ze kwamen vrij op borgtocht, maar nu is dus geoordeeld dat er voldoende bewijzen zijn om hen aan te klagen. Dat gebeurt op basis van de antiterrorismewet uit 2000.

"We zijn tot de conclusie gekomen dat er voldoende bewijs is en dat het in het openbare belang is om Anjem Choudary en Mohammed Rahman te vervolgen voor het oproepen tot steun aan IS, een terroristische organisatie, tussen 29 juni 2014 en 6 maart van dit jaar", zo luidt het. "De gerechtelijke procedures zijn nu begonnen en beide mannen hebben recht op een eerlijk proces."

Choudary en Rahman worden ervan beschuldigd preken online te hebben gezet waarin ze moslims oproepen om IS te steunen. IS is een verboden organisatie in Groot-Brittannië. Beide mannen riskeren een maximale celstraf van 10 jaar.

"Mentor" van Belkacem

Choudary was tussen 2008 en 2010 de leider van de extremistische organisatie Islam4UK. Hij veroorzaakte ophef omdat hij de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen en die van 11 september in de VS weigerde te veroordelen. Hij riep ook op om de sharia, de islamitische wet, in te voeren in Groot-Brittannië.

Islam4UK, dat in 2010 verboden werd, vormde de inspiratiebron voor extremistische groeperingen buiten het Verenigd Koninkrijk, zoals Sharia4Belgium in ons land. Fouad Belkacem, de mede-oprichter en leider van die groepering, stond in nauw contact met Choudary en zou hem hebben beschouwd als een "mentor".

Een jaar geleden werd Choudary geïnterviewd in "Terzake":