Brokstuk gevonden voor Réunion is van vlucht MH370

Het deel van de vleugel van een vliegtuig dat gevonden werd voor het Franse eiland Réunion, is wel degelijk afkomstig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak meegedeeld. Het is een eerste doorbraak(je) in een onderzoek dat tot nu toe niks dan vraagtekens opleverde.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween spoorloos op 8 maart vorig jaar. Het toestel was opgestegen in Kuala Lumpur en op weg naar Peking toen het plots van de radar verdween, met 239 mensen aan boord. Een intensieve speurtocht leverde niks op en MH370 werd een van de grootste mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis.

Onlangs werd voor de kust van het Franse eiland Réunion een deel van een vleugel teruggevonden. Het brokstuk werd overgebracht naar Frankrijk voor analyse. Nu blijkt dus dat het wel degelijk afkomstig is van rampvlucht MH370. "Vandaag, 515 dagen na het verdwijnen van het vliegtuig, kan ik bevestigen dat een team van internationale experts definitief bevestigd heeft dat het brokstuk inderdaad afkomstig is van vlucht MH370", zei Najib Razak (foto onder) - de Franse procureur gaf overigens ook een persconferentie en was daarbij iets voorzichtiger; hij hield het op "erg waarschijnlijk".

Het eiland Réunion is Frans overzees gebied en ligt voor het eiland Madagascar, ten oosten van het Afrikaanse continent, in de Indische Oceaan. Het onderzoek van de vleugel gebeurt in de Franse stad Toulouse.

Is het brokstuk duizenden kilometers afgedreven?

Vlucht MH370 verdween al vrij snel na het opstijgen van de radar. Volgens onderzoekers heeft iemand bewust de transponder uitgeschakeld zodat alle contact met het vliegtuig verbroken werd. Daarna zou het helemaal uit koers zijn gestuurd, om neer te storten in de buurt van Australië. Een grote zoektocht in de wateren voor de westkust van Australië, die 90 miljoen dollar kostte en 60.000 vierkante kilometer coverde, leverde echter niks op.

Het strand op Réunion, waar het brokstuk aanspoelde, is ongeveer 3.700 km verwijderd van de plaats waar eerst werd gezocht, maar volgens experts is het mogelijk dat het brokstuk door de stroming in die richting is meegenomen, enkele duizenden kilometers verder. Tussen het vinden van een brokstuk en het bepalen van de oorzaak van de crash ligt uiteraard ook nog een lange weg.

Malaysia Airlines bestempelde de verdwijning in januari officieel als een ongeluk, zodat de nabestaanden vergoed konden worden. De luchtvaartmaatschappij heeft het nu over een "belangrijke doorbraak" in het onderzoek. "We hopen dat er nog meer brokstukken kunnen worden gevonden, zodat dit mysterie kan worden opgelost." De Maleisische premier zei dat zijn land er alles aan zal doen om de waarheid te achterhalen.

Meest gelezen