De pil verlaagt het risico op baarmoederkanker

Er doen veel negatieve verhalen de ronde over het gebruik van de anticonceptiepil, maar nu blijkt de pil toch ook onverwachte beschermende eigenschappen te hebben. Volgens een studie waarover gepubliceerd wordt in The Lancet Oncology werden de voorbije tien jaar 200.000 gevallen van baarmoederkanker -niet te verwarren met baarmoederhalskanker- vermeden door het gebruik van de pil.

De Britse onderzoekers bestudeerden volgens het wetenschappelijke tijdschrift de gegevens die ze verzamelden na onderzoek van ruim 27.000 vrouwen uit 36 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika, die getroffen werden door baarmoederkanker. Ze vergeleken die met vrouwen die de ziekte niet kregen.

De onderzoekers berekenden dat over een periode van vijftig jaar, 400.000 op 3,4 miljoen kankergevallen vermeden werden dankzij het gebruik van de anticonceptiepil. De helft daarvan de jongste tien jaar.

Jaren bescherming

"Het beschermend effect houdt zelfs nog jaren na de inname van de pil aan", zegt Valerie Beral van de universiteit van Oxford, die het onderzoek coördineerde. Zelfs bij vrouwen die het middel slechts enkele jaren hebben ingenomen.

Wie vijf jaar de pil neemt, heeft een kwart minder kans op baarmoederkanker. Na tien jaar, is het risico zelfs bijna gehalveerd.

Nadeel

Hoewel de dosering van oestrogeen in de pil sinds de jaren 1980 sterk is verlaagd, blijft het positieve effect nagenoeg hetzelfde.

De pil heeft ook negatieve effecten. Zo verhoogt ze het risico op bepaalde cardiovasculaire aandoeningen, op borstkanker en op baarmoederhalskanker.

Maar het risico op die twee laatste kankers zou snel afnemen van zodra vrouwen stoppen met de pil nemen. Dit in tegenstelling tot de langdurige bescherming die vrouwen genieten tegen baarmoederkanker door de pil te nemen.

Moeilijk te detecteren

"Dit is heel goed nieuws omdat de pil vaak in een verkeerd daglicht wordt geplaatst", reageert de vermaarde gynaecoloog Johan Van Wiemeersch. Eerder was al bekend dat de pil ook de kans op eierstokkanker verlaagt en er waren ook nog een aantal andere positieve bijwerkingen bekend. "Als we nu alle voordelen van de anticonceptiepil op een rij zetten, in vergelijking met andere voorbehoedsmiddelen, komt de pil er zeer goed uit", aldus Van Wiemeersch. 

"Baarmoederkanker is een ziekte die vooral oudere vrouwen treft, maar waar ook veel jonge vrouwen aan sterven", legt Wiemeersch uit. "De ziekte is ook moeilijker te detecteren dan baarmoederhalskanker, want die is gemakkelijk bereikbaar via een uitstrijkje. De baarmoeder zelf zit hoger in het lichaam en is niet bereikbaar. Daarom raden we aan dat vrouwen met klachten en regelmatig bloedverlies zich laten onderzoeken."