Erasmus-studenten kunnen vanaf volgend jaar ook buiten Europa studeren

Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten via het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus ook buiten Europa een stuk van hun opleiding volgen. Europa trekt daarvoor extra middelen uit. In de voorbije 27 jaar is Erasmus overigens steeds populairder geworden: in tien jaar tijd is het aantal Vlaamse Erasmus-studenten aan buitenlandse hogescholen of universiteiten verdubbeld. Een buitenlandse ervaring staat dan ook mooi te blinken op uw cv.

Via het klassieke Erasmus-programma kunnen studenten een deel van hun studie of stage aan een universiteit of hogeschool in een ander Europees land volgen. De studiepunten die ze daar verzamelen, worden volledig geïntegreerd in hun studieprogramma hier. Studenten kunnen voor hun uitwisseling een beurs tot 435 euro per maand krijgen.

Vorig jaar trokken zo 5.291 Vlaamse studenten naar een andere Europese universiteit of hogeschool. Een stijging met 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een verdubbeling in tien jaar tijd. "Erasmus wordt steeds populairder. Steeds meer jongeren vinden het echt cruciaal om zo'n buitenlandse ervaring op te doen tijdens hun stage of studie", merkt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op.

Er is ook een omgekeerde richting: vorig jaar kwamen 3.983 buitenlandse studenten aan een Vlaamse universiteit of hogeschool studeren. Dat cijfer is stabiel gebleven.

Europa zendt haar zonen en dochters uit

Het is duidelijk dat Europa veel waarde hecht aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Vanaf volgend academiejaar kunnen Europese studenten ook buiten Europa op Erasmus gaan. "De uitbreiding van het Erasmus-programma kadert in de strategie van de Europese Unie om de banden met landen buiten de eigen lidstaten te versterken", legt het kabinet van Onderwijs uit.

Mogelijke bestemming zijn onder meer: Zuid-Korea, Palestina, Ecuador, Cuba en Hongkong.

Voor de uitbreiding trekt de Europese Commissie de nodige extra middelen uit. En net zoals de "gewone" Erasmussers kunnen de studenten die buiten Europa willen studeren, een beursaanvraag indienen bij het nationaal Eramus-agentschap.

Meer kans op werk

Een Erasmus-ervaring aan een buitenlandse universiteit of hogeschool levert dan ook wat op voor studenten. Uit onderzoek blijkt dat afgestudeerden met een internationale ervaring het veel beter doen op de arbeidsmarkt.

"Werkgevers hechten zeer veel aandacht en waarde aan jongeren die een stuk van hun studie in het buitenland hebben gedaan. Die jongeren lopen tot de helft minder het risico op langdurige werkloosheid", aldus minister Crevits.

Vlaanderen stelt dan ook een ambitieuze doelstelling: op termijn moet de studentenmobiliteit stijgen tot 33 procent. Ook programma's naast Erasmus moeten daaraan helpen bijdragen. 

Frankrijk het populairst

Frankrijk is de populairste bestemming onder de Vlaamse studenten. Ruim 17 procent van de Erasmussers trokken naar onze zuiderburen. Op plaats twee staat Spanje. Duitsland vervolledigt het podium. Voor specifieke stageplaatsen doet ook Nederland het goed onder de Vlamingen.

Er trekken iets meer universiteitsstudenten op Erasmus in vergelijking met hun collega's aan de hogeschool. Ook qua studierichting zit er wat verschil op. "Erasmus is bij alle studenten populair, maar er zijn altijd uitschieters. Aan de hogescholen zijn dat de sociale wetenschappen, aan de universiteit is dat het geval bij de rechten", weet Crevits.

Ten slotte nog dit aardige weetje: sinds de start van het Erasmus-programma zijn er naar schatting één miljoen Erasmus-baby's geboren bij koppels die elkaar leerden kennen tijdens hun uitwisseling.