Geen asielzoekers in fort Sint-Marie in Zwijndrecht

Er zullen dan toch geen asielzoekers worden opgevangen in het Fort Sainte-Marie in Zwijndrecht. Dat heeft de Beverse burgemeester Marc Van De Vijver (CD&V) vernomen bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De regering is op zoek naar duizenden extra opvangplaatsen voor asielzoekers. De afgelopen weken en maanden ging het aantal asielaanvragen, door het grote aantal buitenlandse conflicten, immers snel de hoogte in. Er bestaat een buffer van 2.200 plaatsen, maar die raakt snel vol.

Francken kijkt daarom naar legerkazernes en forten, gebouwen die snel kunnen worden omgevormd tot tijdelijk asielcentrum. Wellicht valt morgen, in een extra ministerraad, de beslissing over welke plaatsen zullen worden voorbereid op de komst van onder meer Syriërs en Afghanen.

Het gebouw dat de afgelopen dagen het vaakst werd genoemd, het Fort Sainte-Marie, is intussen afgevallen. Het Fort ligt op Zwijndrechts grondgebied, maar is enkel toegankelijk door de dorpskern van Kallo, een deelgemeente van Beveren. Staatssecretaris Francken heeft burgemeester Marc Van De Vijver laten weten dat het Fort niet geschikt wordt geacht om mensen in op te vangen.