Hayek (over Trump): "Iedereen heeft het recht dom te zijn"

Laconiek. Zo reageert de Amerikaans-Mexicaanse actrice Salma Hayek op de vele omstreden uitspraken die de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de voorbije maanden heeft gedaan, nota bene over Mexicaanse immigranten. "Ik ben niet beledigd, want domheid kan me niet beledigen."

Sinds Trump in juni zijn langverwachte kandidatuur voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft bekendgemaakt, staat de steenrijke vastgoedtycoon zowat permanent in het oog van de storm.

Dat is voornamelijk een gevolg van de vele, vaak omstreden, uitspraken die hij sindsdien (en eigenlijk altijd al) heeft gedaan. Zo noemde hij Mexicaanse immigranten die zonder papieren in de VS verblijven "criminelen" en "verkrachters", omschreef hij zijn politieke tegenstanders als "losers" en bestempelde hij borstvoeding als "walgelijk".

In een interview met de Los Angeles Times reageert Salma Hayek laconiek op de commotie rond zijn figuur. Als actrice geboren in Mexico behoort ze volgens de logica van Trump tot een "crimineel" volk, maar dat laat ze niet aan haar hart komen.

"Trump hanteert een eenvoudige tactiek om in beeld te komen", zegt ze. "Het is triest te zien hoe makkelijk mensen zich laten manipuleren. Ik ben niet beledigd, want domheid kan me niet beledigen."

"Iedereen heeft het recht een mening te hebben die nergens op is gebaseerd. Iedereen heeft het recht dom te zijn. Maar ik ben niet dom en ik kan door de manipulatie heen kijken. Hier moeten we lessen uit trekken. Welopgevoede mensen en mensen met menselijke waarden moeten wakker worden want ze leven in de illusie dat het grootste deel van dit land net als zij doet en denkt, terwijl ze soms niet eens gaan stemmen bij verkiezingen."