Journalistenbond gelooft niet in voortbestaan Story

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageert sceptisch op het bericht dat de Belgische Mededingingsautoriteit de overname van Humo, Story, Teve-Blad en Vitaya door De Persgroep heeft goedgekeurd. De VVJ vreest een verschraling van het aanbod en een inkrimping van de redacties.
Nicolas Maeterlinck

De Mededingingsautoriteit heeft gisteren de overname van de tijdschriften Humo, Story, Teve-blad en Vitaya door De Persgroep goedgekeurd. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet De Persgroep verzekeren dat Humo, Story en TeVe-Blad gedurende drie jaar niet worden omgevormd tot kopblad waarbij de inhoud dezelfde is, maar enkel de cover verschilt.

Voorts moet De Persgroep, nu eigenaar van onder meer Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, verzekeren dat twintig procent van de redactionele inhoud van Story verschillend zal zijn van die van Dag Allemaal.

"Het behoeft weinig uitleg dat een dergelijk scenario dreigt te leiden tot een aanzienlijke inkrimping van het journalistenbestand dat voor de betrokken titels werkt", stelt de VVJ. "Overigens had De Persgroep deze overnamevoorwaarde zelf voorgesteld. De VVJ van haar kant had in een advies aan de Mededingingsautoriteit voorgesteld om precies de omgekeerde verhouding te hanteren, zodat - althans voorlopig - minstens tachtig procent van de inhoud van Story en Dag Allemaal verschillend zou blijven." Een blad met slechts twintig procent eigen inhoud is feitelijk toch een kopblad, vindt de VVJ.

Ook de vakbonden hebben al ontgoocheld gereageerd op de uitspraak van de Mededingingsautoriteit. Zij sluiten verdere acties niet uit.