Londense metro ligt plat door nieuwe staking

Voor de tweede keer in een maand tijd heeft het personeel van de Londense metro het werk neergelegd. Tussen 18.30 uur woensdagavond en tot vrijdagmorgen zal de ondergrondse in de Britse hoofdstad niet uitrijden. De bonden zijn boos over de invoering van een nachtelijk aanbod en meerbepaald de compensaties die ze daarvoor krijgen, maar burgemeester Boris Johnson heeft het over een "genereus aanbod" en wil niet wijken.

Alle metrostations in Londen sloten vanaf 19.30 uur onze tijd de deuren voor een 24 urenstaking. Voor wie zich toch moet verplaatsen, worden alternatieven ingeschakeld. Zo worden er 250 extra bussen ingelegd. Londen zal in sommige stadsdelen ook extra punten met huurfietsen installeren. Tijdens piekuren zal ook het openbaar vervoer via de rivier de Theems worden opgetrokken.

Ongenoegen over nachtelijke metro

Het personeel van de "Tube" is niet te spreken over de invoering van de nachtelijke diensten tijdens het weekend vanaf 12 september. De compensaties bij de lonen en werkvoorwaarden waarmee de directie afkomt, zijn voor hen niet voldoende. De vier grote vakbonden steunen daarom de stakingsactie.

"De nachtmetro is haastig ingevoerd en het systeem hangt met haken en ogen aan mekaar", zegt vakbondsvoorzitter Mick Cash. "We aanvaarden niet dat de werknemers hun privé-werkbalans overhoop gehaald zien om onder meer het personeelstekort op te vangen. Dat zijn problemen die bij het begin van het plan hadden moeten worden aangepakt."

Begin vorige maand was er ook al een staking en nieuwe gesprekken zijn opnieuw afgesprongen. Een loonstijging met 2 procent en een extra bonus tot 700 euro aanvaarden de bonden niet.

Boris Johnson wil niet wijken

De Londense burgemeester Boris Johnson is niet te spreken over de vakbondsactie. "Ik ben niet van plan om nog extra geld te stoppen in dit nu al erg genereuze aanbod. Het is gestoord dat we met de mogelijkheden van vandaag geen 24 uur op 24 metrodienst aanbieden in een stad die de klok rond leeft." Hij hoopt dat het nachtelijke aanbod van start kan gaan in de herfst, mocht 12 september niet worden gehaald.

De vakbonden sluiten niet uit dat er nog acties zullen volgen.