Microsoft gunt werknemers in de VS 12 weken betaald ouderschapsverlof

Amerikaanse werknemers van Microsoft die pas een kind hebben gekregen, mogen voortaan twaalf weken betaald ouderschapsverlof nemen. Dat heeft de computergigant aangekondigd. De maatregel geldt zowel voor vrouwen als mannen en komt één dag nadat Netflix heeft bekendgemaakt dat het werknemers een volledig jaar betaald verlof geeft bij de geboorte of adoptie van een kind.

(Betaald) ouderschapsverlof is in de VS geen evidente zaak, zelfs niet vlak na de geboorte van een kind. Amerikaanse werknemers van Microsoft mogen zich evenwel in de handen wrijven: vanaf 1 november kunnen ze rekenen op twaalf weken betaald zwangerschaps- of ouderschapsverlof bij de geboorte van een kind.

Op dit moment mogen Microsoftwerknemers al twaalf weken thuisblijven, maar slechts de eerste vier weken zijn betaald. Het nieuwe systeem geldt zowel voor vrouwen als mannen en biedt hen een grote mate van flexibiliteit. Zo mogen de werknemers de twaalf weken in één of twee keer opnemen of combineren met een periode van deeltijds werken.

Naast de uitbreiding van het aantal weken betaald ouderschapsverlof, geeft Microsoft zijn Amerikaanse werknemers twee extra vakantiedagen per jaar wat het totaal op twaalf brengt. De computergigant verhoogt ook de bijdrage in het pensioenfonds voor de werknemers.

Netflix

Het bericht van Microsoft volgt één dag nadat Netflix heeft bekendgemaakt dat het zijn werknemers voortaan een volledig jaar betaald ouderschapsverlof biedt bij de geboorte of de adoptie van een kind.

Ook andere grote bedrijven kondigen de jongste tijd maatregelen aan die de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers verbeteren. Zo plannen supermarktketen Wal-Mart, fastfoodketen McDonalds en kledingreus Gap het minimumloon te verhogen. Volgens waarnemers doen ze dit om hun imago te verbeteren en om competent personeel aan te trekken.