Nieuwe bootramp met vluchtelingen op Middellandse Zee

Een vissersboot die volgepakt zat met vluchtelingen is gekapseisd in de Middellandse Zee. De omvang van de ramp is nog niet precies bekend, maar er sprake van 200 vermisten. 25 lichamen zijn geborgen. Er zaten wellicht 600 mensen op de boot, van wie er 400 gered zouden zijn. Toen de boot omsloeg, waren er twee schepen vlakbij om hulp te bieden.
Artsen Zonder Grenzen gaf een foto vrij van de reddingsoperatie.

Het ongeluk gebeurde zo'n 110 kilometer voor de Libische kust. Volgens een woordvoerder van de Italiaanse kustpolitie kapseisde de veel te zwaar geladen, 20 meter lange boot net toen twee schepen in de buurt kwamen om hulp te bieden. De zee was naar verluidt kalm, maar de boot kapseisde toen veel mensen zich tegelijk verplaatsten naar één kant. De boot zonk snel, omdat hij uit staal was gemaakt. Veel mensen zouden hebben vastgezeten in het ruim.

Een van de schepen die dichtbij waren, was de Dignity 1 van Médecins Sans Frontières of Artsen Zonder Grenzen (AZG). Hun team kon in een eerste fase 94 mensen redden, onder wie 17 vrouwen en een 5-jarige jongen. Ook het Ierse schip 'Le Niamh' kon snel hulp bieden. Een Italiaanse helikopter heeft kleine reddingsbootjes (life rafts) in zee gedropt. Intussen zijn 7 reddingsschepen nog op zoek naar overlevenden.

Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) had de boot 600 mensen aan boord. Volgens de laatste cijfers konden er 400 mensen gered worden. Er zijn al 25 lichamen geborgen, maar tientallen mensen blijven dus vermist.

Zware balans

Er zijn dit jaar al honderden migranten om het leven gekomen op zee, in hun zoektocht naar een beter leven in Europa. De Internationale Organisatie voor Migratie, een mensenrechtenbeweging, heeft het over 2.000 doden sinds de jaarwisseling.

In april zonk een gammele boot die ongeveer 800 migranten aan boord had. Slechts 28 mensen, onder wie twee mensensmokkelaars, konden toen worden gered. In heel 2014 kwamen naar schatting 3.300 vluchtelingen om het leven op zee. Tienduizenden probeerden de oversteek te wagen. Vooral de route van Libië naar Italië blijkt gevaarlijk. De route vanuit Turkije naar Griekenland is relatief gezien veiliger.