Personeel ontgoocheld over goedkeuring overname Humo, Story, Teve-Blad & Vitaya

De vakbonden bij uitgeversbedrijf Sanoma reageren erg ontgoocheld op de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit over de verkoop van de magazines Humo, Story, Teve-Blad en Vitaya aan De Persgroep. Nieuwe acties worden niet uitgesloten.
Nicolas Maeterlinck

De Mededingingsautoriteit heeft enkele voorwaarden verbonden aan de overname van de magazines. "Zo moet De Persgroep verzekeren dat Humo, Story en TeVe-Blad voor de duur van deze verbintenis en in zoverre zij eigendom blijven van De Persgroep of een door haar gecontroleerde onderneming, niet worden omgevormd tot kopblad", klinkt het.

De Persgroep, nu eigenaar van onder meer Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, moet ook verzekeren dat 20 procent van de redactionele inhoud van Story verschillend zal zijn van die van Dag Allemaal.

"Deur open voor ontslagen"

"Voor de lezer is dit erg slecht nieuws. Enkel voor Story wordt een beperking opgelegd van minimum 20 procent verschil ten opzichte van Dag Allemaal. Hoewel het de enige beperking is die op het vlak van redactionele inhoud wordt opgelegd, komt zelfs die in de praktijk neer op het creëren van een veredeld titelblad", zeggen ACV en ABVV teleurgesteld.

Volgens de bonden wordt de deur open gezet om één of meerdere magazines stop te zetten. Ze vrezen dan ook voor de gevolgen voor het personeel. "De Persgroep krijgt de mogelijkheid om enorm te snoeien in het personeel dat de magazines op de markt brengt."

"De mensen die verhuizen van Mechelen naar Kobbegem tasten bovendien nog steeds in het duister over de voorwaarden", is te horen bij ACV. "De onderhandelingen met de directie verlopen moeilijk en er heerst dan ook grote ongerustheid." Nieuwe acties worden niet uitgesloten.