Rusland gaat import van Nederlandse bloemen controleren

Nederlandse bloemen zullen aan laboratoriumtesten onderworpen moeten worden voordat ze geëxporteerd mogen worden naar Rusland. Dat hebben de Russische gezondheidsdiensten bekendgemaakt. De maatregel dreigt gevolgen te hebben voor een handel die jaarlijks goed is voor honderden miljoenen euro.

Het federale Russische agentschap Rosselkhoznadzor had er in juli mee gedreigd om de import van de bloemen volledig te verbieden, omdat ze een "bedreiging" inhouden voor de volksgezondheid. Vanaf 10 augustus zullen snijbloemen alleen nog Rusland binnen mogen na "laboratoriumonderzoek over hun fytosanitaire situatie", aldus de Russische autoriteit, die als verklaring geeft dat herhaaldelijk schadelijke bacteriën aangetroffen werden in de bloemen.

Dergelijke procedures riskeren de handel tussen Nederland en Rusland te verstoren. Moskou voerde al een embargo in op de meeste voedingsproducten uit de Europese Unie, als antwoord op de sancties die genomen werden met betrekking tot de crisis in Oekraïne.

Een aantal media meent dat de maatregelen die Rusland nu aankondigt voor Nederlandse bloemen, er komen omdat Nederland een speciaal VN-tribunaal opgericht wil zien voor vlucht MH17, die neergehaald werd boven Oost-Oekraïne. Moskou gebruikte zijn veto tegen zo'n hof in de VN-Veiligheidsraad.