Rusland verwerpt gezamenlijke aanpak van IS

Rusland en de Verenigde Staten zijn er niet in geslaagd een akkoord te vinden over een gezamenlijke aanpak van terreurgroep IS. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen hebben elkaar ontmoet in de marge van de ASEAN-top in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

"We zijn het er allemaal over eens dat IS een bedreiging vormt", zei Lavrov in een verklaring voor de Russische televisie. "We zijn het er ook over eens dat we die terreurgroep samen moeten aanpakken. Zo snel mogelijk. Maar voorlopig geraken we er niet uit hoe we dat in de praktijk gaan doen."

Lavrov verwijst onder meer naar de moeilijke verhouding tussen de verschillende spelers op het terrein in Syrië waaronder ook de gewapende rebellen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken voegt er wel aan toe dat Washington en Moskou blijven praten over de kwestie.

Syrische oppositie naar Moskou

Rusland heeft intussen wel een delegatie van de Syrische Nationale Coalitie - de voornaamste oppositiegroep in Syrië - uitgenodigd voor een gesprek in Moskou. Die ontmoeting zou in de loop van volgende week plaatsvinden.

De leider van de Syrische oppositie liet al weten dat hij voorstel zal onderzoeken; Eerdere pogingen voor een gesprek met de Syrische Nationale Coalitie draaiden op niets uit, wegens de goede verhoudingen tussen Moskou en de Syrische president Bashar Assad.