Turkije begint binnenkort de "echte" strijd tegen IS

Turkije is van plan om de strijd tegen terreurgroep IS op te voeren. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (foto rechts) laten weten. De voorbije maand heeft het land al aanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië. Maar het leek er sterk op dat die vooral gericht waren tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Turkije hield zich lange tijd afzijdig in de strijd tegen IS. Het land voerde geen bombardementen uit boven Irak en was niet erg happig om de VS te helpen, die actief is in Irak en in Syrië. Die houding veranderde na de zelfmoordaanslag op 20 juli in de stad Suruç, vlak bij de grens met Syrië.

Kort na die aanslag voerden de Turken aanvallen uit in Noord-Irak en in Syrië. In eigen land waren er op verschillende plaatsen invallen, waarbij honderden mensen werden opgepakt. Ze werden ervan verdacht banden te hebben met IS of de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Het ziet ernaar uit dat Turkije vooral die laatste viseert. Ankara zelf ontkent dat het de gevechten tegen IS gebruikt om tegelijk vooruitgang te boeken in de jarenlange strijd tegen de PKK. Een belangrijke reden om achter de verboden organisatie aan te gaan, is de moord op 22 juli door de PKK op twee Turkse politieagenten.

Drones in actie

De gebeurtenissen van vorige maand in Turkije hebben ervoor gezorgd dat de Amerikanen na lang aandringen uiteindelijk toch det militaire basis van Incirlik in Zuid-Turkije mogen gebruiken voor luchtaanvallen op IS. Daarover is ruim 10 dagen geleden een akkoord gesloten.

"We hebben een grote vooruitgang geboekt over het openstellen van onze van onze basissen", zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu, op een bijeenkomst met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry in Maleisië. "Er landen almaar meer vliegtuigen, zowel onbemand als bemand. En binnenkort komt er een allesomvattende actie tegen IS."

Het voorbije weekend zijn er volgens het Pentagon al gewapende drones opgestegen vanuit Turkije. Er zijn nog geen aanvallen uitgevoerd. Maar dat kan volgens officials elk moment gebeuren. De bedoeling is om de Turkse grens met Syrië onder controle te krijgen om op die manier de bevoorrading van IS af te snijden en om Westerse rekruten te beletten om zich bij IS aan te sluiten.