Twee treinen ontsporen en botsen in India

In de Indiase deelstaat Madhya Pradesh zijn twee treinen ontspoord en tegen elkaar gebotst op een brug. Het ongeluk is veroorzaakt door overstromingen ten gevolge van zware regenval. Het is moessonseizoen in India, en het heeft al erg veel geregend. Anderzijds hebben de Indiase spoorwegen een kwalijke veiligheidsreputatie.

Op de plaats van het ongeval waren de sporen weggespoeld. Eerst ontspoorde de Kamayani Express, die op weg was van Varanasi naar Mumbai. Kort daarna gebeurde hetzelfde met de Janata Express, die in de tegenovergestelde richting reed.

Verschillende wagons zijn in de Machak-rivier terechtgekomen, een kleine 1.000 kilometer ten zuiden van de Indiase hoofdstad Delhi. Ten minste twee wagons liggen gedeeltelijk onder water.

Er is een grote reddingsactie aan de gang. Intussen zijn al zo'n 300 mensen gered. Desondanks zijn er minstens 20 dodelijke slachtoffers en een 100-tal gewonden.

Vorig jaar kwamen meer dan 25.000 mensen om bij verschillende treinongelukken in India. Het land heeft een van de grootste spoorwegnetwerken van de wereld, maar dat wordt slecht onderhouden. Ook het rijdend materieel is ouderwets: hoewel veel treinen "express" worden genoemd, rijden ze zelden sneller dan 50 kilometer per uur.