Vlaming vertrekt niet op reis zonder vaccinaties

Steeds meer Vlamingen die op reis vertrekken, laten zich vaccineren. Volgens cijfers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) lieten zich daar vorig jaar meer dan 38.000 mensen inenten tegen een tropische ziekte. Dat zijn er 4.000 meer dan vijf jaar geleden.

Vlamingen die op reis vertrekken, doen dat niet zonder de nodige vaccinaties, zeker als het risicolanden buiten Europa betreft. Volgens Fons Van Gompel, hoofdgeneesheer bij het Tropisch Instituut, is dat een goede zaak.

"Zich laten inenten blijft belangrijk omdat een aantal infecties door vaccinatie voorkomen kunnen worden. Bovendien is op reis gaan het perfecte moment om samen met de huisarts na te kijken of je wel in orde bent met je basisvaccinaties. De reiziger verlaat de cocon West-Europa, waarin een aantal infectieziektes veel minder circuleren, en reist naar plekken waar bepaalde infectieziektes nog wel sterk circuleren", aldus Fons Van Gompel in "De ochtend" op Radio 1.

Reizigers laten zich vooral inenten tegen gele koorts, hepatitis A, tyfus, polio en tetanus. Het instituut kreeg vorig jaar ook ruim 6.000 mensen over de vloer na hun vakantie omdat ze ziek waren, meestal door diarree of malaria.