Voor het eerst opnieuw zomerkamp op Utøya

Vier jaar na de terreuraanslagen van Anders Breivik houdt de jeugdorganisatie van de Noorse Arbeiderspartij (AUF) weer een zomerkamp op het eiland Utøya. Van 7 tot 9 augustus worden er meer dan duizend deelnemers verwacht, wat een record is volgens de AUF.
Leden van de AUF-jongerenafdeling planten vlaggetjes op Utøya.

Op 22 juli 2011 verloren 69 - vooral jonge - mensen het leven onder de kogelregen van Breivik. Sindsdien is het eiland in de Tyrifjord, 45 minuten ten westen van Oslo, grondig heraangelegd.

Een nieuwbouw uit hout en glas herbergt nu een keuken, eetzaal, conferentieruimte en lounges. De cafetaria, waarin vele jongeren werden vermoord, wordt tot studiecentrum omgebouwd. "We hebben die nog niet gerenoveerd, omdat door de kogelgaten in de muren de lokalen nog niet toegankelijk zijn", zei AUF-secretaris-generaal Ragnhild Kaski bij een rondleiding op het eiland.

Boven een open plek in het bos hangt een stalen ring, waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd. "Dit is eerder een oord van bezinning", aldus Kaski.

De AUF is er zich van bewust dat het opnieuw gebruiken van het eiland ook omstreden is. "We begrijpen dat daar verschillende meningen over bestaan", zei AUF-voorzitter Mani Hussaini op een persconferentie, "maar we hebben gezegd dat ons antwoord op de aanslagen meer openheid en democratie zou zijn. En dat we ons zomerkamp weer op Utøya organiseren, maakt deel uit van dat antwoord."

Voor de jongerenorganisatie is het een grote uitdaging om de juiste balans te vinden en van dit oord, vol pijnlijke herinneringen, weer een oord van vreugde te maken. "Wij hopen dat Utøya een wereldwijd symbool voor vrede en tolerantie wordt", zei de projectleider voor het eiland, Jørgen Frydnes.

Dat voor het jeugdkamp een recordaantal van 1.000 deelnemers zich heeft aangemeld, beschouwt de AUF als een bevestiging dat ze de juiste weg is ingeslagen. Utøya is van centraal belang voor de Arbeiderspartij: sinds 1950 vinden er de zomerkampen van de AUF plaats. In het weekeinde zullen de voormalige premiers Jens Stoltenberg en Gro Harlem Brundtland en de voorzitter van de Arbeidspartij Jonas Gahr Støre de jongeren toespreken.