VS biedt 5 miljoen dollar voor gouden tip "El Chapo"

De Verenigde Staten bieden 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de Mexicaanse drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman. De Amerikaanse anti-drugsautoriteiten (DEA) hebben ook een telefoonnummer en e-mailadres geopend waar men tips kan achterlaten.

"Joaquin Guzman heeft in de VS en in Mexico levens gekost en zijn arrestatie heeft voor de DEA een hoge prioriteit", luidt het. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is zijn vlucht "een gevaar voor de veiligheid van beide landen". Als de man opnieuw zou worden gevat, vraagt de VS zijn uitlevering.

Guzman ontsnapte op 11 juli via een tunnel uit een zwaarbeveiligde gevangenis in Mexico. De man is sindsdien spoorloos. Duizenden soldaten en politiemensen zijn op zoek naar de baas van het Sinaloa-drugskartel. De Mexicaanse overheid stelt een beloning van 60 miljoen pesos (zo'n 3,4 miljoen euro) in het vooruitzicht voor de tip die leidt naar zijn opsluiting.