Zeldzame gaffellibel voor het eerst in België gespot

In het natuurgebied Hageven-De Plateaux in Neerpelt werd vorige week een gaffellibel waargenomen. Het gaat om de allereerste melding ooit van deze Europees beschermde libellensoort in ons land. Dat laat Natuurpunt weten. De voorbije jaren werd door Europa fors geïnvesteerd in natuurherstel in het gebied.

De gaffellibel is te herkennen aan het grasgroene borststuk en heldergele achterlijf met zwarte tekening. De libel behoort tot de familie van de rombouten en vliegt van eind mei tot eind september. De kans om deze soort waar te nemen is het grootst in juli en augustus.

In ons land werd de gaffellibel nooit eerder geregistreerd, maar ook elders in Europa is ze vrij zeldzaam. Voor België bleef het wachten tot vrijdag 24 juli, toen op de Dommel, een waterloop in Neerpelt vlak aan de grens met Nederland, een mannelijke gaffellibel werd waargenomen.

Met de ontdekking komt het totaal aantal Belgische libellensoorten op 70 te staan. Van de soort zijn geen historische waarnemingen bekend.

In het natuurgebied Hageven-De Plateaux werd de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in natuurherstel. De Vlaamse Milieumaatschappij voerde herstelmaatregelen uit waardoor de Dommel weer een natuurlijke loop met talrijke meanders kreeg. Net dat zou wel eens het verschil kunnen betekenen voor deze libellensoort, zegt Natuurpunt.

Tijdens het weekend van 8 en 9 augustus zal er aan Nederlandse en Belgische zijde een uitgebreide zoektocht plaatsvinden naar de gaffellibel. Zo proberen vrijwilligers na te gaan hoe verspreid de soort voorkomt in de grensregio.