Zeven woningen in Alphen opnieuw vrijgegeven na kraanongeval Alphen

In Alphen aan den Rijn kunnen de bewoners van zeven ontruimde woningen opnieuw hun huis binnen na het kraanongeval van maandag. Enkele tientallen andere mensen zullen vannacht opnieuw elders moeten slapen omdat hun huis nog ontoegankelijk of onbewoonbaar is.

Bewoners van 24 huizen konden afgelopen nacht hun huis niet in na het ongeluk met de omgevallen kranen en brugdek. In totaal moesten 58 mensen de nacht elders doorbrengen.

"Bouw- en woningtoezicht heeft alle woningen bekeken op bouwtechnische staat. Sommige woningen zijn nog ontoegankelijk, in een aantal woningen mogen bewoners even naar binnen om wat spullen te halen en weer een aantal huizen is helemaal vrijgegeven", zegt de woordvoerder van de brandweer.

Vijf ontruimde woningen zijn volledig vrijgegeven. Bij twee anderen panden kunnen mensen weer binnen, maar ze kunnen nog niet de achtertuin gebruiken.

De kraan die gisteren was gaan schuiven, lijkt inmiddels wat stabieler te liggen. Volgens burgemeester Liesbeth Spies zal het opruimwerk nog een paar weken duren. "We moeten goed nadenken over hoe we de ravage op een verantwoorde manier kunnen opruimen."

Burgemeester baalt van ramptoeristen

Burgemeester Spies heeft vandaag ook haar beklag gemaakt over ramptoeristen die koste wat kost een glimp willen opvangen van de plek waar het maandag mis ging.

"Mensen gaan zomaar tuinen van anderen binnen en richten daar schade aan, ze houden zich niet aan afzettingen en sommigen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's van de rampplek te maken", aldus de bewindsvrouwe.

De plek van het ongeval blijft afgesloten, maar een groter deel wordt opengesteld. De noodverordening blijft wel nog van kracht, benadrukt Spies. Ze heeft met het Openbaar Ministerie en de politie afgesproken dat streng wordt opgetreden tegen iedereen die zich niet "aan gewone fatsoensnormen" en de wet houdt. Daarvoor wordt snelrecht ingezet, waarbij al snel na de overtreding een sanctie volgt.