"Rwandese moordeskaders ook in ons land actief"

Er zijn sterke aanwijzingen dat het regime in Rwanda dissidenten en opposanten ook in ons land probeert uit te schakelen. Dat bericht Het Belang van Limburg. Het Afrikaanse land heeft daarvoor erg performante moordcommando's ter beschikking. De Belgische Staatsveiligheid zou al verscheidene keren mensen bescherming hebben moeten bieden.
De Rwandese president Paul Kagame

Even terug naar vorig jaar. Toen was de Canadese journaliste Judi Rever (zie kleine foto) in ons land op werkbezoek. Zij schrijft erg kritische werken over de Rwandese autoriteiten en legde zo het verhaal bloot van een Rwandese topmilitair die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op duizenden Rwandezen. Door haar werk betekent Rever een echt gevaar voor het regime van de Rwandese president Paul Kagame.

VRT-journalist Peter Verlinden had vorig jaar een ontmoeting met de Canadese. "Op het moment dat wij elkaar gezien hebben, had zij bescherming van de Belgische Staatsveiligheid. Er was een man bij haar - met het bekende oortje - die haar inderdaad voortdurend in de gaten hield."

De Staatsveiligheid geeft geen commentaar op concrete dossiers, maar Het Belang van Limburg kreeg het contract onder ogen dat Rever moest afsluiten met onze autoriteiten. De Canadese journalist getuigt in de krant: “Toen ik vorig jaar in mijn hotel in Brussel aankwam, zei de receptionist meteen: ze verwachten je. Ik draaide me om en een man sprak me aan. Hij werkte voor de Belgische Staatsveiligheid en zei me dat de Belgische regering gemandateerd was om me een week lang bescherming te bieden. De agent vertelde me dat België geloofwaardige informatie had dat de Rwandese ambassade in Brussel voor mij een bedreiging betekende".

Officiële lijst "Vijanden van Rwanda"

In Rwanda is er enkele jaren geleden door het parlement een officiële lijst opgemaakt waarop de vijanden van de staat staan opgelijst. Het gaat dan onder meer om mensenrechtenorganisaties, academici, journalisten en advocaten. Het zijn die mensen die geviseerd kunnen worden door Rwandese moordeskaders en die om die reden - kennelijk overal te wereld - bescherming nodig hebben.

"Er zijn verschillende Rwandezen die op allerlei manieren - bij momenten of voortdurend - beschermingen krijgen", weet Peter Verlinden. "Een paar jaar geleden is er nog een formele waarschuwing geweest van de Britse inlichtingendiensten tegenover enkele Rwandezen: "Er wordt een moord beraamd op u door een doodseskader. We gaan u beschermen.""

Volgens Afrikakenner Verlinden zijn het inderdaad vooral Rwandese dissidenten zelf die gevaar lopen. "Denk maar aan kolonel Karegeya, de voormalige chef van de Rwandese inlichtingendiensten, die in een hotel in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg gewurgd werd teruggevonden. En in het kanaal in Brussel is een aantal jaar geleden een vroegere Rwandese hooggeplaatste letterlijk in stukjes gehakt teruggevonden. Die zaak is nooit opgehelderd, maar alles wijst erop dat ook dat het werk was van een Rwandees doodseskader."

BELGA/WAEM

Rwandese veiligheidsdiensten performant dankzij Israël en VS

Hoe komt het dat de Rwandese geheimagenten zo professioneel over de hele wereld te werk kunnen gaan? "Rwanda heeft een van de best opgeleide legers van Afrika. Ze worden opgeleid door de Israëlische veiligheidsdiensten en door de Verenigde Staten", verklaart Verlinden.

"Die opleiding dient natuurlijk niet om dissidenten in het buitenland om zeep te helpen, maar het maakt wel dat de Rwandese veiligheidsdiensten bijzonder performant te werk kunnen gaan."

"Meest moorddadige regime nog aan de macht"

Bij de Staatsveiligheid zelf en bij mensen die het dossier van nabij volgen, is er naar verluidt frustratie omdat politici hier en in het buitenland haast niets zouden doen aan het probleem dat bij hen toch bekend is.

"Het gaat om zeer ernstige zaken die schromelijk onderschat worden door de internationale politiek", aldus Verlinden. "Het regime van Kagame is een van de meest misdadige en moorddadige regimes die op dit moment nog aan de macht zijn. En er is nog op geen enkele manier een veroordeling geweest."

Toch zou er misschien een (kleine) kentering kunnen komen. In juni werd Emmanuel Karenzi Karake in Londen opgepakt. Hij is het hoofd van de Rwandese inlichtingendiensten en trouwe dienaar van Kagame. In Spanje loopt een Europees aanhoudingsbevel tegen de man voor oorlogsmisdaden. "Als hij effectief veroordeeld zou worden, dan zou dat echt een primeur zijn. Maar zolang er niemand veroordeeld wordt, dan heeft Rwanda geen enkele reden om te stoppen", besluit Verlinden.

Meest gelezen