"We moeten het absolute kwaad uit de wereld bannen"

In Hiroshima, in Japan, zijn de slachtoffers herdacht van de Amerikaanse aanval met een atoombom, precies 70 jaar geleden. Duizenden mensen, onder wie premier Shinzo Abe, woonden de ceremonie bij aan het herdenkingsmonument in de stad. Abe riep op om alle kernwapens te ontmantelen.
Premier Abe buigt bij het monument voor de slachtoffers.

Om 8.15 uur lokale tijd hielden de Japanners een minuut stilte en werden in Hiroshima de klokken geluid. Dat was het tijdstip waarop de Amerikanen op 6 augustus 1945 voor het eerst een atoombom inzetten als oorlogswapen. 80.000 mensen waren op slag dood, vele duizenden hadden afgrijselijke brandwonden. De bedoeling was om de oorlog te beëindigen zonder dat de VS grondtroepen hoefde te sturen.

Op 9 augustus wierpen de Amerikanen een tweede atoombom op de stad Nagasaki, met 70.000 doden als gevolg. Kort daarop gaf het Japanse keizerrijk zich over, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. De twee bommen kostten samen het leven aan meer dan 200.000 mensen. Het Rode Kruis verzorgt nog altijd overlevenden die kanker opliepen door de straling.

Resolutie tegen kernwapens

De ceremonie in Hiroshima vanmorgen werd gehouden in het herdenkingscentrum in het Vredespark, vlak bij het epicentrum van de explosie 70 jaar geleden. Premier Abe zei tegen de 40.000 aanwezigen, onder wie vertegenwoordigers van meer dan 100 landen, dat Japan de belangrijke missie had om nucleaire ontwapening te promoten omdat het het enige land is dat slachtoffer is geworden van een aanval.

Abe kondigde aan dat zijn land een nieuwe resolutie zal indienen bij de VN dit najaar waarin gevraagd wordt om alle nucleaire wapens te ontmantelen. "Vandaag herleeft Hiroshima en is het een stad van cultuur en vooruitgang geworden", zei hij. "70 jaar later wil ik de noodzaak benadrukken voor wereldvrede."

"Het absolute kwaad bannen"

Kazumi Matsui, de burgemeester van Hiroshima, waarschuwde dat kernwapens een groeiende bedreiging vormen voor de globale veiligheid. "Om samen te leven, moeten we het absolute kwaad en de ultieme onmenselijkheid die kernwapens zijn, uit de wereld bannen. Nu is het moment om actie te ondernemen."

Later vandaag worden duizenden papieren lantaarns in de Motoyasu-rivier gelaten, om zo de tocht naar het hiernamaals van de slachtoffers te symboliseren.

Critici wijzen er overigens wel op dat Japan de jongste tijd een politiek voert die het leger meer slagkracht geeft. Zo wordt het binnenkort mogelijk voor het Japanse leger om in het buitenland slag te leveren, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.