Achtste editie Antwerp Pride officieel geopend

In het stadhuis van Antwerpen is de achtste editie van de Antwerp Pride afgetrapt, een festival van de lokale holebi- en transgendergemeenschap. De thema's China en kansarmoede bij holebi's staan deze keer centraal.

Veel schoon volk in het stadhuis van Antwerpen vanavond voor de officiële openingsreceptie van de achtste Antwerp Pride. Onder anderen Wendy Van Wanten, korpschef Serge Muyters en Mister Gay 2015 Skelte Willems waren aanwezig.

Ook enkele Chinese genodigden waren van de partij. China is dit jaar dan ook één van de hoofdthema's van de Antwerp Pride, naast kansarmoede bij holebi's. "Holebi's worden aanvaard in China maar er is nog veel censuur en er ligt maatschappelijke druk op holebi's die uit de kast willen komen", zegt de Chinese regisseur Cui Zi'en.

Volgens hem kan kunst helpen. "Mijn moeder vond het heel moeilijk om te aanvaarden dat ik homo ben. Maar nadat ze een film over het thema had gezien, kon ze het al veel beter begrijpen. Kunst kan mensen dus iets laten begrijpen wat voor hen onbekend is. En dus kan kunst ook helpen om de appreciatie voor holebi's te vergroten."

Waarnemend burgemeester Ludo Van Campenhout (N-VA) benadrukt dat het stadsbestuur een steentje kan bijdragen. "In het najaar komt een delegatie uit Shanghai op bezoek", zegt hij. "Ik zal met hen debatteren over het belang van het "anders kunnen zijn"." Volgens Van Campenhout bestaan in Antwerpen zelf geen problemen meer met het respect voor holebi's. "Als een holebi-koppel hier trouwt kijkt niemand nog raar op. Maar er blijven wel gemeenschappen die geen respect kunnen opbrengen. Ik denk aan de gaybashing in het Schipperskwartier."

Antwerp Pride Parade

Officieel is de Antwerp Pride dan wel vanavond gestart, de voorbije dagen vonden al tal van "pre-events" en activiteiten van partnerorganisaties plaats. Zo ging zaterdag het Antwerp Queer Arts Festival van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen van start en opende woensdag een expo rond verdraagzaamheid van kunstenaar Hannes d'Haese. De hoofdbrok volgt echter de volgende drie dagen, met mensenrechtendebatten en -documentaires op vrijdag, de parade op zaterdag en het slotfeest op zondag.

De Antwerp Pride Parade wordt dit jaar omvangrijker dan ooit, met ruim veertig deelnemende organisaties en zeker vijftien paradevoertuigen. Onder meer werkgeversorganisatie Agoria en een lokale vereniging van moslims zijn nieuw op de deelnemerslijst. Als het weer zaterdagmiddag meezit, zullen allicht ook opnieuw duizenden toeschouwers opdagen langs het parcours van het Zuid naar het Steenplein.

Zondag sluit Antwerp Pride af met een concertnamiddag op de Grote Markt. Net als vorig jaar zal Songfestivalwinnares Conchita Wurst van de partij zijn, maar ook onder anderen Natalia, Slongs Dievanongs en Alexander Rybak - een andere gewezen Eurosonglaureaat.