Congolese muziekgroep vlucht nog voor optreden in de illegaliteit

Een Congolese muziekgroep die op verschillende zomerfestivals zou spelen, is nog voor hun eerste optreden in ons land ondergedoken in de illegaliteit. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De negen muzikanten van Tout Puissant Kimvuka waren net als vorige zomer in België op uitnodiging van 11.11.11.
Archiefbeeld: Optreden van Tout Puissant Kimvuka in 2014

Tout Puissant Kimvuka was eind juli naar België gekomen voor 5 optredens op de Zomer van Antwerpen en een gastoptreden op de Gentse Feesten. De groep had al eerder in ons land opgetreden. Toch waren zeven van de negen groepsleden een dag na hun aankomst in België plots spoorloos verdwenen, zonder hun bagage. 

De overige twee bandleden hebben in allerijl de geplande optredens geannuleerd en zijn daarna naar de politie gestapt. De twee overgebleven muzikanten hebben nog op de Gentse Feesten gespeeld, voor ze zelf ook in de anonimiteit verdwenen. Hun verdwijning werd gemeld bij de Antwerpse politie. De mannen worden echter niet actief opgespoord.

Tout Puissant Kimvuka is een muziekgroep uit Kinshasa. Ze hebben in 2012 en 2014 al in ons land opgetreden op uitnodiging van 11.11.11. De organisatie stond ook borg voor hun visumaanvraag. 

"Ik denk niet dat we onszelf iets kunnen verwijten", aldus Corine Van Kelecom van 11.11.11 in Het Nieuwsblad. "We wegen op voorhand de risico's af en we hadden ook al goede ervaringen met deze jongens. Ik heb maar één verklaring voor hun vlucht en dat is de hoop op een beter leven."