Dit zijn de kazernes waar asielzoekers zullen worden opgevangen

De ministerraad heeft beslist waar er extra opvangplaatsen komen voor asielzoekers. De vroegere legerkazernes van Helchteren, Sint-Niklaas/Beveren (Westakkers), Vilvoorde, Luik en Doornik zullen daarvoor worden gebruikt.
BELGA/WAEM

Het plan van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA, foto) wil 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers vrijmaken. Dat moet de toenemende stroom van vluchtelingen opvangen. In mei waren er 1.239 asielaanvragen, eind juli waren er dat zelfs 2.960. Dat is meer dan het gemiddelde van de vorige asielcrisis in 2011.

Vooreerst zullen er bijkomende opvangplaatsen komen in bestaande asielcentra. Dat is het geval in de bestaande centra van Florennes en Brussel en bij het Rode Kruis en Samusocial in Brussel.

Daarnaast zullen de gesloten legerkazernes van Houthalen-Helchteren (600 plaatsen), Westakkers in Sint-Niklaas/Beveren (250 plaatsen), Peutie bij Vilvoorde (124 plaatsen), Luik (100 plaatsen) en Doornik (450 tot 790 plaatsen)  ingericht worden als asielcentrum. Ook eerder gesloten centra in vroegere hotels in Holsbeek en Sint-Pieters-Woluwe zullen opnieuw de deuren openen.

Alles samen zouden er ongeveer tussen de 2.400 en 2.700 plaatsen bijkomen. De eersten zouden over twee weken al beschikbaar moeten zijn. Staatssecretaris Francken sluit niet uit dat er nog uitbreiding komt als het aantal asielzoekers blijft stijgen. Zo zijn er de voorbije vier dagen alweer 800 asielaanvragen ingediend.