Duitsland brengt bijzondere munt van 5 euro op de markt

Duitsland brengt begin volgend jaar een bijzondere munt van 5 euro op de markt. De munt heeft een doorschijnende blauwe binnenring die gemaakt is van kunststof. U kunt ermee betalen, maar het doelpubliek zijn uiteraard de verzamelaars.

De blauwe binnenring geeft de munt een futuristische look, maar volgens de ontwerper heeft het ook een praktisch nut. Het zou het voor vervalsers zo goed als onmogelijk maken om de munt na te maken. De ontwikkeling van het kleinood heeft zo'n 10 jaar geduurd.

Op de muntzijde is de Duitse adelaar afgebeeld. Op de kopzijde zijn de wereld en het zonnestelsel afgebeeld. De 5 euromunt is een wettig betaalmiddel, maar Peter Huber van de muntendrukkerij in Baden-Württemberg verwacht dat weinigen hem op die manier zullen gebruiken.

De munt wordt geïntroduceerd op de 45e muntenbeurs in Berlijn in februari volgend jaar. Vijf drukkerijen in Duitsland zullen de munt produceren. Huber, die het ontwerpteam leidde, hoopt op een "exporthit".