Euro voor eerst in 5 maanden boven de 70 roebel

De Russische munteenheid is vandaag gezakt naar haar laagste niveau in bijna vijf maanden. De euro kwam daarbij boven de psychologische drempel van de 70 roebel uit, wat een nieuwe financiële destabilisatie in Rusland doet vrezen na enkele maanden van rust.

De euro steeg vandaag kort na 12 uur Belgische tijd tot 70,02 roebel, het hoogste niveau sinds begin maart. De dollar kwam uit op 64,27 roebel, het hoogste niveau sinds eind februari.

"De buitenlandse context blijft moeilijk voor de roebel", zegt Dmitri Polevoï, analist bij de bank ING. "De Russische munteenheid blijft de evoluties volgen van de olieprijzen."

De roebel is sinds anderhalve maand 20 procent in waarde gezakt. Dat doet vermoeden dat de financiële crisis in Rusland nog niet voorbij is. Eind vorig jaar bereikte de roebel een dieptepunt, maar sinds de lente van dit jaar was de munt aan een opmars bezig. Die opmars lijkt nu voorbij.