Gestolen Stradivarius komt na 35 jaar bovendrijven

Meer dan 35 jaar nadat een Stradivarius uit het kantoor van de Pools-Amerikaanse violist Roman Totenberg werd gestolen, is het kostbare instrument weer opgedoken. Dat heeft de dochter van Totenberg bekendgemaakt.

Mei 1980. In het kantoor van Roman Totenberg in de Longy School of Music in de Amerikaanse staat Massachusetts wordt de Ames Stradivarius waarop de violist de voorgaande achtendertig jaar had gespeeld, gestolen. Een onderzoek door de politie levert niks op, hoewel Totenberg een sterk vermoeden had over de identiteit van de dader.

Vandaag, meer dan vijfendertig jaar later, is het kostbare instrument uit 1734 eindelijk terecht, zo vertelt zijn dochter Nina Totenberg op de National Public Radio. Afgelopen juni meldde een vrouw uit Californië zich bij een taxateur in New York met een viool. Ze zei dat ze het instrument van haar (overleden) ex-man had gekregen. De taxateur herkende de viool onmiddellijk als de Ames Stradivarius en verwittigde de politie. Minder dan twee uur later kwamen FBI-agenten langs om het instrument in beslag te nemen.

Volgens Nina Totenberg kreeg de vrouw de viool van de man die haar vader altijd als de vermoedelijke dader had aangeduid. Op het moment van de diefstal, was de man in de buurt van het kantoor van Totenberg gezien. Een ex van de dief vertelde Totenberg later dat ze zeker was dat hij het instrument had gestolen. Toch ging de politie nooit over tot een huiszoeking.

"Mijn vader zou furieus zijn geweest"

Roman Totenberg overleed in 2012 op 101-jarige leeftijd. Zijn dochter vindt het jammer dat hij de terugkeer van zijn viool niet meer heeft meegemaakt. "Hij zou furieus zijn geweest als hij had geweten dat de dader die hij in gedachten had de diefstal ook echt heeft gepleegd", zegt ze, "dat die man het instrument al die jaren heeft verborgen, dat hij er niet goed voor heeft gezorgd en dat het niet is bespeeld."

Naar verluidt wordt niemand aangeklaagd in deze zaak. Nina Totenberg en haar zussen hebben het geld dat de verzekering destijds heeft uitbetaald na de diefstal al teruggestort. Ze zijn nu van plan de Ames Stradivarius te laten herstellen en te verkopen. Op het moment van de diefstal werd de waarde van het instrument op 250.000 dollar (230.000 euro) geschat. Vandaag moet een koper makkelijk enkele miljoenen op tafel leggen voor een viool van Stradivarius.

"We zullen er alles aan doen opdat deze viool opnieuw in de handen van een grote muzikant terechtkomt die het in concertzalen overal ter wereld zal bespelen", besluit Nina Totenberg.