Grafisch ontwerper naar rechter voor plagiaat logo Olympische Spelen

De Belgische grafische ontwerper Olivier Debie dient bij het Belgische gerecht een klacht in tegen het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij wil dat het logo voor de Spelen van Tokio in 2020 niet langer wordt gebruikt. Volgens Debie is dat ontwerp een kopie van zijn logo voor le Théâtre de Liège.

De ontwerper van het Japanse logo, Kenjiro Sano, heeft op een persconferentie gezegd dat hij helemaal geen plagiaat heeft gepleegd. Volgens de Japanner gaat het "om een creatie die in mijn verbeelding is ontstaan". Sano noemt de beschuldigingen van plagiaat "spijtig en triestig".

"Geen onafhankelijke creatie"

"Zowel mijn advocaat als ikzelf vinden dat de heer Sano geen enkele verklaring heeft gegeven over hoe hij aan zijn creatie gekomen is. Daarom kan de heer Sano ook volgens het internationaal recht niet steunen op het concept van 'onafhankelijke creatie'", meldt Debie aan het Franse agentschap AFP.

De ontwerper wijst er ook op dat zijn logo via internet en sociale netwerken ruim verspreid is. Hij voegt eraan toe dat de heer Sano op geen enkel ogenblik de verschillen tussen de twee logo's op overtuigende wijze heeft kunnen aantonen. Daarnaast start Debie een gerechtelijke procedure bij een Belgische burgerlijke rechtbank.

Olympisch comité

De advocaten van Debie en het Théâtre de Liège hebben een brief gestuurd naar het IOC in Lausanne, Zwitserland en het Japanse Olympisch Comité. Ze geven beide organisaties een week de tijd "om te stoppen met het voeren van communicatie over Tokio 2020 met het omstreden logo".

Van zijn kant heeft John Coates, de vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, verklaard dat "er geen enkel probleem is met het logo van de Olympische Spelen van Tokio".