Keert Electrabel terug naar de beurs?

De Franse energiegigant Engie, tot voor kort GDF Suez, overweegt om de Belgische activiteiten van Electrabel opnieuw naar de beurs te brengen. Tien jaar geleden kreeg Engie alle aandelen van Electrabel in handen.

Volgens de kranten De Tijd en L'Echo wil Engie "het risico in België afbouwen" door de Belgische en Nederlandse activiteiten van dochter Electrabel op de beurs te laten noteren. Dat zou kunnen door de aandeelhouders van Engie aandelen van Electrabel te geven of door partners aan boord te halen. Er wordt dan gedacht aan Belgische private of publieke investeerders.

Eerder had de Belgische overheid Engie gevraagd om investeerders aan te trekken voor de kerncentrales van Doel-1 en Doel-2 die nu tien jaar langer mogen openblijven dan eerst gezegd. Door de huidige crisis in de energiemarkt en de onzekerheid over de scheurtjes in de centrales is aantrekken van investeerders niet zo gemakkelijk.

Tien jaar geleden had GDF Suez alle aandelen van Electrabel in handen gekregen. Sinds de jaren tachtig had Suez al een controlebelang in Electrabel, nog altijd de grootste energieleverancier in ons land. In de lente van dit jaar werd GDF Suez herdoopt tot Engie. 

Eerder kondigde die andere Franse energiegroep EDF aan dat het het Belgische filiaal EDF Luminis naar de beurs wil brengen.