Schietpartij in Amerikaanse bioscoop wordt verdachte fataal

In de Amerikaanse stad Nashville, Tennessee, is gisteren een man doodgeschoten nadat hij met een bijl en pepperspray een bioscoop was binnengegaan. De dader, Vincente David Montano, was 29 en had psychologische problemen.

Montano verwondde een toeschouwer licht met zijn bijl en spoot drie anderen pepperspray in het gezicht, nadat hij rond 14 uur plaatselijke tijd het filmzaalcomplex Carmike Hickory 8 in de voorstad Antioch van Nashville was binnengegaan. Hij droeg ook een verdachte rugzak bij zich waarin hij een bom verstopt leek te hebben. De slachtoffers werden ter plekke verzorgd, maar moesten niet naar het ziekenhuis.

De politie reageerde snel op de oproep over een gewapende man in de bioscoop. Een politieagent ging de bioscoop binnen en kwam Montano tegemoet waarop hij op de agent begon te schieten. Daarna openden de agenten het vuur. De dader probeerde nog te ontsnappen langs een achterdeur, maar hij werd doodgeschoten door de agenten.

Geen motief

"We hebben geen motief",  zegt Don Aaron, woordvoerder van de politie. Hij voegt er ook aan toe dat Montano leed aan psychologische aandoeningen waarvoor hij in 2004 en in 2007 behandeld werd. Eerder werd hij in 2004 ook nog gearresteerd wegens aanranding en verzet tegen arrestatie in de buurt van Nashville. Sinds maandag was hij opgegeven als vermiste persoon in Texas. Zijn verleden wordt nagetrokken.

Niet de eerste keer

In Amerika zijn schietpartijen in bioscopen niet uitzonderlijk. Ongeveer twee weken geleden vond er ook al een schietpartij plaats in een bioscoop in Lafayette, Louisiana. De dader schoot twee mensen dood en verwondde negen anderen alvorens zichzelf van het leven te beroven.

Drie jaar geleden kwamen twaalf mensen om het leven nadat een schutter in een bioscoop in Aurora, Colorado tijdens de vertoning van de Batman film "The dark knight" in het rond begon te schieten.