Te koop: Mistral-oorlogsschip, nieuw en goedkoop

De Franse regering zoekt een koper voor twee helikopterschepen die gebouwd zijn voor de Russische marine, maar die nu niet geleverd worden wegens de sancties tegen dat land. Volgens Parijs zijn er al kandidaten opgedoken.
©laetitia notarianni

De schepen waren in 2010 besteld, maar door de ruzie tussen Europa en Rusland over Oekraïne weigerde de Franse regering om die te leveren. Gisteren bereikten Parijs en Moskou een akkoord over het stopzetten van de deal, waarbij de Fransen de Russische voorschotten zouden terugstorten.

Frankrijk zit nu opgescheept met de twee exemplaren in de Chantiers de l'Atlantique in Saint-Nazaire. "Het zijn erg goede schepen", zo prijst de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian de schepen aan.

Het gaat om grote vaartuigen van de Mistral-klasse.Die kunnen worden gebruikt als basis voor helikopters, als commandoschip of hospitaalschip of voor het transport van een groot aantal troepen met zware wapens zoals tanks. De Franse marine heeft al drie van die schepen in dienst.

Volgens minister Le Drian (foto) zijn er al geïnteresseerde kandidaten. Wie dat zijn, wou hij nog niet kwijt, maar India -dat zijn marine fors aan het uitbouwen is- zou een mogelijke kandidaat kunnen zijn.

Waarschijnlijk zal Parijs de schepen met een forse korting van de hand doen. Eerder zat dezelfde scheepswerf in Saint-Nazaire al met een cruiseschip dat besteld was door een zoon van Khaddafi, maar waarvan het contract geschrapt werd na diens val. Dat schip werd uiteindelijk verkocht aan de Italiaanse rederij MSC.

De scheepswerf in Saint-Nazaire is eigendom van de Zuid-Koreaanse groep STX, maar de Franse regering beschouwt die nog altijd als een strategisch erg belangrijk bedrijf en heeft haar zeg in grote contracten en militaire bestellingen.