Unieke beelden van ruimtesatelliet: maan schuift voor de aarde

De DSCOVR-satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft unieke beelden kunnen vastleggen van de maan die voor de aarde schuift. De satelliet is vorige maand aangekomen op zijn positie tussen de aarde en de zon, op ruim 1,6 miljoen kilometer afstand.

De DSCOVR-satelliet (Deep Space Climate Observatory) werd gelanceerd in februari en is sinds enkele weken op zijn positie, op zo'n 1,6 miljoen kilometer van de aarde, diep in de ruimte en veel verder dan de gewone satellieten (zie foto).

Het voornaamste doel van het NASA-ruimtetuig is het observeren van de zonnewind. Die stromen van geladen deeltjes die ontsnappen aan het oppervlak van de zon, kunnen telecommunicatie en gps-systemen in de war sturen. De satelliet moet helpen om tijdig te waarschuwen voor zonnestormen.

DSCOVR is daarnaast ook uitgerust met een camera, EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). Die maakt dagelijks een reeks beelden van de aarde. De camera neemt heel snel 10 beelden na elkaar met verschillende filters, gaande van ultraviolet tot infrarood. Zo kan voor het eerst onderzoek gedaan worden naar dagelijkse variaties over de gehele aardbol, bijvoorbeeld inzake klimaat.

Twee keer per jaar staat de satelliet in een perfecte positie om de aarde en de maan in één beeld te vast te leggen. Midden juli was dat een eerste keer het geval. De beelden werden door de NASA verspreid in een leuke gif, waarbij je de maan voor de aarde ziet schuiven. Op het beeld zie je de zogenoemde "donkere kant" van de maan, de kant die we niet kunnen zien vanop aarde. Het duurde tot 1959 voor er een eerste keer beelden van werden gemaakt.

DSCOVR is nog maar pas aan zijn missie begonnen. De komende weken en maanden volgen er dus nog veel meer foto's van onze aarde.