Vluchteling wandelt door Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië

In de nacht van maandag op dinsdag is een vluchteling erin geslaagd om via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. Opmerkelijk: hij deed dat te voet. Een wandeling van bijna 50 kilometer.
AP2010

Diezelfde nacht waren er volgens de Franse politie ongeveer 600 pogingen om de Kanaaltunnel binnen te dringen. Eén iemand is er dus blijkbaar in geslaagd om ongemerkt de controles te passeren. Na lang stappen is de man bijna Groot-Brittannië binnengewandeld. De Britse politie kon hem in de tunnel onderscheppen en oppakken. Zijn nationaliteit is niet vrijgegeven.

Levensgevaarlijk

Het is niet de eerste keer dat iemand tracht te voet Groot-Brittannië te bereiken, zeggen ze bij Eurotunnel, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert. Een paar jaar eerder deed een groep vluchtelingen ook al eens een poging. Maar het blijft uitzonderlijk.

"Je te voet door de tunnel wagen, is niet alleen verboden", klinkt het bij een woordvoerder van Eurotunnel. "Het is ook levensgevaarlijk. Er razen treinen voorbij met snelheden tot 160 kilometer per uur. Bovendien heeft de man die is opgepakt, nu geen enkele mogelijkheid meer om in Groot-Brittannië asiel aan te vragen."

Het personeel van Eurotunnel had in de zuidelijke gang een probleem gedetecteerd, waardoor het treinverkeer dinsdagmorgen vertraging opliep. Omdat de controles zijn opgevoerd, nemen vluchtelingen almaar meer risico's om Groot-Brittannië te bereiken.

Eurotunnel