Voor het eerst Romeinse resten ontdekt in Brussel

Voor het eerst zijn in het centrum van Brussel resten uit de Romeinse periode ontdekt. Het gaat onder meer om tegels en keramiek uit de 2e en 3e eeuw, die gevonden werden bij een houten kade langs een voormalige arm van de Zenne. Archeologen spreken van een uitzonderlijke vondst.

De ontdekking werd enkele dagen geleden gedaan op de site van Thurn en Taxis. Daar wordt momenteel gewerkt aan het Herman Teirlinckgebouw, de toekomstige stek van heel wat Vlaamse ambtenaren in de hoofdstad. De werkzaamheden werden na de ontdekking onmiddellijk stilgelegd.

Het gaat in de eerste plaats om een tot nu onbekende zijtak van de rivier de Zenne die indertijd bevaarbaar was. "Langs die oude zijtak hebben we op zes meter onder de grond tussen zeer oude lagen twee paaltjes ontdekt en daartussen een houten kadestructuur", legt een archeoloog ter plaatse uit. "Daartussen hebben we heel wat Romeinse dakpannen gevonden en ook heel wat aardewerk uit de regio zelf, maar ook geïmporteerd uit onder meer het Rijnland."

Omdat het grondwater er vandaag op twee meter diepte zit, bevond het hout zich eronder in een anaerobe omgeving, waardoor het heel goed bewaard is gebleven. "We gaan enkele stalen van het hout nu behandelen en analyseren", zegt Ann Degraeve, hoofd van het departement Archeologie. "Zodra we alles gedocumenteerd hebben, kan de werf doorgaan, onder toezicht van de archeologen."

"Eerste keer in centrum van Brussel"

Het gaat om een uitzonderlijke vondst voor de geschiedenis van het Brusselse Gewest. Los van enkele geïsoleerde vondsten van Romeinse munten rond het Anneessensplein, is het de eerste keer dat zo'n vondst wordt gedaan nabij het centrum van onze hoofdstad. Eerder werden wel al elders in het Gewest resten van Romeinse landbouwbedrijven teruggevonden.

Doorsnede van de Zenne-arm

Romeinse houten palen