"Hollywood is bastion van blanke mannen"

De Amerikaanse filmindustrie wordt gedomineerd door blanke mannen, zowel bij de acteurs als bij de regisseurs. Dat is de conclusie van een studie van de University of Southern California, die 700 recente films analyseerde.

Dat Hollywood er niet in slaagt om voldoende diversiteit te tonen, is een veelgehoorde kritiek. De nieuwe studie, waarin tussen 2007 en 2014 de 100 best scorende films van elk jaar geanalyseerd werden, bevestigt dat de kloof groot blijft.

In de films komen in totaal 30.000 vrouwen aan bod in een rol met tekst, goed voor een aandeel van 30,2 procent. Mannen zijn dus ruim in de meerderheid. Blanke mannen vooral, want 73,1 procent van alle personages is blank. De onderzoekers klagen ook aan dat holebi's en transgenders heel weinig aan bod komen in de succesvolle films.

Daarnaast blijkt dat de cijfers er niet beter op worden. In 2014 had 21 procent van de onderzochte films een vrouw in de hoofdrol, dat is hetzelfde aantal als in 2007. Van de vrouwen die in beeld komen, is overigens slechts 20 procent tussen 40 en 64 jaar oud. Dat komt overeen met de recente kritiek van actrices als Patricia Arquette (foto) en Maggie Gyllenhaal over de focus op jonge vrouwen in Hollywood.

Bij de regisseurs zijn de blanke mannen nog dominanter. Slechts 1,9 procent van de films werd gedraaid door een vrouw. 5,8 procent van de regisseurs zijn Afro-Amerikanen en 2,4 procent zijn Aziaten. Een overzicht van de resultaten van de studie vindt u hier.