"Opeens voelt elke racistische nobody zich geweldig"

In Duitsland is online beroering ontstaan na een nieuwsuitzending op tv-zender ARD. Tijdens het programma richtte hoofdredactrice Anja Reschke zich in een commentaarstuk rechtstreeks tot de kijker. Ze haalde uit naar haatzaaiers die met hun commentaren mee verantwoordelijk zijn voor aanvallen op huizen van vluchtelingen.

De markante beelden van haar betoog werden - alle platformen bij elkaar opgeteld - negen miljoen keer bekeken in amper 24 uur tijd. Op Facebook kreeg haar betoog 120.000 goedkeurende likes en haast evenveel keer werden de beelden gedeeld.

De racistische commentaren op internet staan centraal in haar boodschap. En dan vooral een opvallend verschil met vroeger. "Tot voor kort verstopten mensen zich achter een pseudoniem om hun racistische boodschappen te verspreiden. Maar nu doen ze dat gewoon onder hun echte naam", zegt de journaliste.

"Blijkbaar hoef je je niet langer meer te schamen om dingen te verkondigen als "dat smerige ongedierte moet verdrinken in de zee". Je glorieert zelfs, door al die likes die je krijgt", vindt ze.

En Reschke gaat nog een stapje verder. "Was je tot voor kort een racistische nobody, dan voel je je tegenwoordig geweldig. Die haattirades wakkeren groepsdynamische processen aan en leiden tot een stijging van extreemrechtse daden." 

Daarom doet ze een oproep aan alle fatsoenlijke Duitsers. "Ben je het er niet mee eens dat alle vluchtelingen klaplopers zijn die moeten worden opgejaagd, verbrand of vergast, laat dat dan weten. Ga daartegen in en open je mond."

Vanwaar opeens die uithaal van de journaliste?

Een dag eerder had Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse inlichtingendiensten, gewaarschuwd voor een aantal kleine groeperingen van extreemrechtse extremisten die verantwoordelijk zijn voor een escalatie van een golf van haataanvallen. 

In een interview nadien zegt de journaliste "verbaasd" te zijn over de ophef die haar woorden hebben veroorzaakt. "Ik moest dit doen", zegt ze in de Duitse pers, "want vanuit politieke hoek zijn de reacties op de racistische aanvallen volstrekt ontoereikend."

"Het komt er voor mij op neer dat een meerderheid van de Duitsers zegt het daarmee niet eens te zijn. En ik weet dat hier veel mensen zijn die de vluchtelingen willen helpen. Het is hun stem die we aan het woord moeten laten in plaats van de simpele zielen die de haatgevoelens aanwakkeren."