"Waste land" kan de meeste Ensors binnenhalen

"Waste land" van regisseur Pieter Van Hees kan de meeste Ensors winnen. De film is genomineerd in maar liefst 13 categorieën, zo is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. De Ensors zijn de Vlaamse Filmprijzen die jaarlijks uitgereikt worden op het Filmfestival van Oostende.
Een beeld uit "Waste land" van Pieter Van Hees.

"Waste land" kwam eind vorig jaar in de zalen. Van Hees, die eerder "Dirty mind" en "Linkeroever" regisseerde, leverde een psychologische triller af over een labiele flik die zich verliest in een moordonderzoek in de Brusselse Matonge-wijk. De Franstalige Belg Jérémie Renier, die Matthias Schoenaerts verving, en Natali Broods spelen de hoofdrollen.

"Waste land" kreeg uitstekende recensies en won enkele Europese prijzen. En nu ligt de film dus ook op koers om de grote winnaar te worden op de Ensors volgende maand. "Waste land" is in bijna alle categorieën een van de drie genomineerden. Onder meer in de categorie beste film, naast "Violet" van Bas Devos en "N - The madness of reason" van Peter Krüger.

Regisseur Pieter Van Hees maakt daarnaast kans om bekroond te worden voor het scenario en als beste regisseur. Renier en Broods zijn genomineerd als beste acteur en beste actrice in een hoofdrol, Peter Van den Begin en Babetida Sadjo maken kans op een Ensor voor hun bijrol.

Ook nominaties voor "Paradise trips"

Ook "Paradise trips" van Raf Reyntens maakt kans op een pak Ensors. De film heeft 9 nominaties gekregen, onder meer voor beste regie, beste scenario en beste acteur in een hoofdrol (Gène Bervoets). De andere films met 3 nominaties of meer zijn "Violet" van Bas Devos, "Welp" van Jonas Goovaerts, "N - The madness of reason" van Peter Krüger en "Image" van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

De winnaars worden bekendgemaakt op zaterdag 19 september tijdens het Gala van de Ensors, op de laatste dag van het Filmfestival van Oostende. Zanger en tv-presentator Jan Leyers is voorzitter van de jury. Maaike Cafmeyer is "master" van het evenement. De actrice zal onder meer haar eigen favoriete films voorstellen op het festival.