Aardbeving doet Oost-Congo vrezen voor actieve vulkaan

Vanmorgen vroeg is het oosten van Congo getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6. Drie mensen lieten daarbij het leven. Gevreesd wordt dat de beving een voorteken is voor een uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan.
Een rookpluim boven de Nyiragongo in 2010

De aardbeving vond plaats op zo'n 40 kilometer ten noorden van de stad Bukavu in de provincie Goma, niet ver van de grens met Rwanda. "De aarde beefde heel erg. Alles bewoog", getuigt een inwoner van Bukavu. "Vijf minuten later was er een lichtere beving en een kwartier later nog een."

Twee kinderen stierven in een huis in het centrum van Bukavu, een politieagent liet het leven nabij de luchthaven. Dokters en verplegers in medische centra verzorgen de gewonden en melden dat de dodentol nog iets zou kunnen oplopen. Meldingen over grote schade zijn er niet.

De Congolese regering heeft nu een team van vulkanologen naar de regio gestuurd om te controleren of er barsten zijn in de buurt van de Nyirangongo. De noordelijke piek van die berg is een van de meest actieve vulkanen in Afrika en men vreest dat de bevingen van vanmorgen wel eens zouden kunnen wijzen op een nakende uitbarsting. In 2002 barstte hij al eens uit, toen stroomde er een rivier van lava door Goma.